Μοσχάρι γιορτινό ρολό
Απλούστατο στα
υλικά του, μπελαλίδικο στην παρασκευή του. Aξίζει, όμως πραγματικά τον κόπο, για να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο στο γιορτινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά:
·
1
μεγάλο κομμάτι νουά μοσχαρίσιο
·
2
λεπτά και μακριά καρότα,
·
1
κρασοπότηρο ροζέ ξηρό κρασί
·
2
νεροπότηρα ζεστό νερό
·
200ml κρέμα γάλακτος
·
1
κ.σούπας κορν φλάουρ
·
5
φέτες Γραβιέρα
·
5
φέτες Gouda
·
ελαιόλαδο
·
αλάτι
·
μερικούς
σπόρους μαύρο πιπέρι
·
2
σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι τρυπάμε το μεγάλο κομμάτι νουά μοσχάρι κατά μήκος στο κέντρο του. Ανοίγουμε έτσι μια τρύπα μέσα στην οποία βάζουμε καθαρισμένα τα δύο καρότα. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε και το τυλίγουμε σφιχτά με σπάγκο ή το τοποθετούμε σε δίχτυ αν έχουμε, για να συγκρατηθεί σε ρολό. Στη συνέχεια τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο για να κάψει. Σοτάρουμε το ρολό μας απ’ όλες τις πλευρές για να θωρακιστεί. Προς το τέλος αλατίζουμε, ρίχνουμε τους κόκκους πιπεριού, τις σκελίδες σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστή κατσαρόλα για τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα, ανάλογα το μέγεθος του ρολού (ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει). Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το ρολό από το ζουμί στο οποίο έβραζε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουρώνουμε το ζουμί από το κρέας, προσθέτουμε το κορν φλάουρ, την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να ομογενοποιηθούν σε σάλτσα και να δέσουν. Μόλις το ρολό έχει σχετικά κρυώσει, αφαιρούμε το σπάγκο (ή το δίχτυ) και το κόβουμε σε φέτες. Τέλος, σε μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ τοποθετούμε εναλλάξ όλες τις φέτες του ρολού με εκείνες των τυριών (μια φέτα ρολό-μια φέτα γραβιέρας-μια φέτα ρολό-μια φέτα gouda κτλ) και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στις αντιστάσεις μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει το κρέας.
Συνοδεύεται προαιρετικά με ρύζι.
Από
την αναγνώστριά μας
Κατερίνα
Ρήγα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου