Ακόμα να βρεις τη βάση σου ;
Η παρούσα συνέντευξη απευθύνεται σε απαιτητικούς ουρανίσκους, αλλά και σε εκείνους
που δεν έχουν βρει ακόμη τη βάση τους στο γαστρονομικό χάρτη της Φωκίδας. Ο Νίκος, ιδιοκτήτης του Base 89, απαντάει στις ερωτήσεις μας και μας δίνει αρκετές πληροφορίες γι' αυτό που κάνει με τόση αγάπη. Το μόνο που μένει, είναι να γευτείτε από κοντά τις εκπλήξεις που κρύβει το ξεχωριστό μενού του Base 89.Πες μας κάποια πράγματα για σένα. Που γεννήθηκες, πουμεγάλωσες και πως προέκυψε η Ιτέα για σένα;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Πετρούπολη. Μια περιοχή που θυμίζει “χωριό” έξω απ΄ την μεγαλούπολη. Αυτό και μόνο με έκανε ένα παιδί που μεγάλωσε και αγάπησε την ομορφιά τόσο της πόλης όσο και της φύσης. Στην Ιτέα ήρθα για πρώτη φορά το 2005 για να παρακολουθήσω το ράλι Ακρόπολης. Τότε έγινε και η γνωριμία με την γυναίκα μου. Μείναμε στην Πετρούπολη για 8 χρόνια περίπου και το Μάιο του 2012 αποκτήσαμε ένα γιο. Με τον ερχομό του και μετά από πολλή σκέψη, πήραμε την απόφαση να μείνουμε στην Ιτέα, μιας και την περιοχή την λατρεύαμε και οι δύο. Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν ότι η ποιότητα ζωής είναι ανώτερη εδώ και θέλαμε να ζήσουμε σε ένα μέρος με πιο ήρεμους ρυθμούς και το παιδί μας να μεγαλώσει πιο ελεύθερο και σίγουρα δίπλα στη θάλασσα.
Έψαχνα όνομα για το μαγαζί πολύ καιρό αλλά δεν κατέληγα πουθενά. Ένα βράδυ, πίνοντας κρασί με καλούς φίλους και μετά από άπειρα ονόματα τους λέω. «θέλω να είναι η βάση όποιου μπαίνει στο χώρο μας, να το νοιώθει δικό του». Έτσι κατέληξα στο base.O αριθμός 89 αντιστοιχεί στον αριθμό της διεύθυνσής μας.
Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το χώρο της εστίασης;
Από 16 χρόνων δουλεύω στο χώρο της εστίασης. Έχω περάσει από
πολλά μαγαζιά και φυσικά από όλα τα πόστα! Η εστίαση για μένα αποτελεί κομμάτι
του εαυτού μου. Το 2008 απέκτησα το πρώτο μου μαγαζί στην Πετρούπολη. Ήταν ένα
συνοικιακό κρεπερί - καφέ που το κράτησα ως το 2012. Μετά ήρθα στην Ιτέα.
Παρατηρούμε πως με την πάροδο των χρόνων το Base 89 άρχισε να αλλάζει μορφή. Μας συστήθηκε σαν καφέ μπαρ και πλέον έχει περάσει στην κατηγορία bistro. Θες να μας πεις ποια πράγματα συντέλεσαν στο να κάνεις στροφή προς αυτή την κατεύθυνση;
Το όνειρο μου ήταν πάντα να μπορώ να μαγειρεύω για κόσμο. Αυτό το έκανα και το κάνω στο σπίτι μου για φίλους, αλλά είναι κάτι διαφορετικό από το να κρατάς μια ολόκληρη κουζίνα σε εστιατόριο. Τα τελευταία χρόνια είμαι αποκλειστικά στην κουζίνα. Βλέποντας, λοιπόν, τις απαιτήσεις του κόσμου που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και αναζητώντας συνέχεια νέα προϊόντα και καινούργιες γεύσεις, πήρα την απόφαση να μετατρέψω το base 89 σε ένα μαγαζί, όπου συνδυάζεις τον καφέ σου με μια κρέπα και το κρασί σου ή το ποτό σου με κάποια από τις γευστικές επιλογές, που σου προτείνουμε στον κατάλογο μας.
Η ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου είναι προϊόν κάποιου διακοσμητή ή εμπεριέχει την προσωπική σου πινελιά;
Όλο το μαγαζί έχει γίνει εξ ολοκλήρου από εμένα και τον
πατέρα μου. Βέβαια, δεν είμαι διακοσμητής και εννοείται πως δεν υπάρχει παρθενογένεση.
Πολλές ιδέες είναι από χώρους που έχω επισκεφθεί σε διάφορα μέρη που έχω πάει.
Τι παροχές μπορεί να απολαύσει κάποιος στο χώρο
σου;
Το base 89 προσφέρει αυτό που ψάχνει και ο πιο απαιτητικός πελάτης. Έχουμε μια φοβερή ομάδα από ανθρώπους, που αγαπάνε αυτό που κάνουν, και πίστεψε με πως αυτό είναι το σημαντικότερο. Στο χώρο μας μπορείς να χαλαρώσεις ακούγοντας μουσικές από όλο τον κόσμο, πίνοντας τον καφέ σου από νωρίς το πρωί, ή τρώγοντας το γεύμα σου παρέα με ένα ποτήρι κρασί. Με τη θάλασσα δίπλα σου ολοκληρώνεται το κάδρο.
Όσον αφορά το μενού. Ήταν προσωπική επιλογή ή προτάσεις από κάποιο συνεργάτη;
Το μενού το ξεκίνησε ένας πολύ καλός φίλος και συνεργάτης.
Χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό. Ο
στόχος μου ήταν να βρω τις πιο ωραίες συνταγές, σε προσιτές τιμές για τους
πελάτες. Θέλαμε οι συνταγές να είναι απολαυστικές. Στην πορεία έβαλα και εγώ
τις δικές μου γευστικές προσθήκες, ώστε να υπάρχουν επιλογές για όλους.
Ποιο είναι το τοπ πιάτο που βλέπεις πως
προηγείται των υπολοίπων;
Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα πιάτα μας. Είναι όλα φτιαγμένα με φρέσκες διαλεγμένες πρώτες ύλες, ώστε να βγαίνει ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Η κάθε κατηγορία από το μενού μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαφορετικές γεύσεις να δώσει.
Πόσο εύκολο είναι να καθιερωθεί ένα τέτοιο μαγαζί στις μέρες μας;
Είμαι λάτρης του κλασικού .Το κλασικό ποτέ δεν φεύγει απ’
τη μόδα και ποτέ δεν είναι μόδα. Αν ανατρέξεις στο παρελθόν, πολλά μαγαζιά συνδύαζαν
τον καφέ με το ποτό και το φαγητό. Δεν έκανα κάτι καινούργιο. Για μένα η
φράση-κλειδί στην εστίαση είναι το value for money. Φεύγοντας από ένα μαγαζί
πρέπει αυτό που πλήρωσες να αξίζει κι ακόμα παραπάνω. Όλο το θέμα είναι στην
πρώτη ύλη. Εκεί είναι και που έχω δώσει όλο το βάρος. Έψαξα πολύ για να καταλήξω
στους προμηθευτές και στο τι θα αγοράζω από αυτούς. Για παράδειγμα κάποια από
τα κρέατα μας είναι από συγκεκριμένη ελληνική φάρμα. Αυτό που θέλω να πετύχω, είναι
οι άνθρωποι που έρχονται στο base 89, να έρχονται γιατί
αυτό που προσφέρουμε είναι ακριβώς αυτό που λαμβάνουμε. Αγάπη και σεβασμό από
τον κόσμο, που μας εμπιστεύεται για το φαγητό και τη διασκέδαση του. Θέλω με το
που περνάς την είσοδο να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Στη βάση σου δηλαδή.
Ποιοι είναι οι βασικοί σου στόχοι πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς σου;
Στόχος μου είναι ,το base 89 να έρχεται πρώτο στο μυαλό κάποιου που θέλει να πάει για καφέ ή φαγητό σε ένα μαγαζί. Καταφέραμε να κάνουμε και delivery όλα μας τα πιάτα, χωρίς να χάνουν καθόλου από την ποιότητα και την γεύση τους. Θέλω να μπούμε σε όλα τα σπίτια χωρίς αυτό να κάνει τον κόσμο να τρώει μόνο μέσα, γιατί με τη σειρά του θα προκαλέσει άλλα προβλήματα, κυρίως κοινωνικά. Επίσης, οι πελάτες να μπορούν να απολαμβάνουν γευστικά πιάτα σε προσιτές τιμές και να νιώθουν σαν το σπίτι τους όταν έρχονται στον χώρο μας.
Τι εκδηλώσεις μπορεί να φιλοξενήσει ο συγκεκριμένος χώρος;
Ο χώρος μας προσφέρει την δυνατότητα διοργάνωσης οποιασδήποτε κοινωνικής ή προσωπικής εκδήλωσης.
Είναι δύσκολος ο χώρος της εστίασης;
Ο χώρος της εστίασης έχει πολλά προβλήματα. Δύσκολα ωράρια που σε αναγκάζουν να κοιμάσαι λίγο, αλλά και πολύ πίεση και τρομερό άγχος για την επόμενη μέρα. Είμαστε εκείνοι που δουλεύουμε όταν όλοι οι άλλοι διασκεδάζουν. Γενικά θέλει γερό στομάχι για να ασχοληθεί κάποιος με αυτόν τον κλάδο, αλλά η ανταμοιβή μας σε όλο αυτό, είναι η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου που με κάνει να τα ξεχνάω όλα. Αν μιλήσουμε τώρα για το σήμερα, για την περίοδο της πανδημίας, θα σου πω ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν έχουμε καμιά βοήθεια από την πολιτεία και πάντα είμαστε ο κλάδος με τις μεγαλύτερες πληγές.
Ποιο πιστεύεις πως είναι το ¨μυστικό της επιτυχίας¨ στο συγκεκριμένο κλάδο;
Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχει μυστικό. Για μένα υπάρχουν 5 κανόνες που τους έχω πάντα στο μυαλό μου και είναι από τον πατέρα μου, με τον οποίο συνεργάστηκα αρκετά χρόνια. Δουλειά, καλή εξυπηρέτηση, ποιότητα, περιβάλλον(χώρος) και τέλος να μάθεις να ακούς τόσο τον πελάτη όσο και τον εργαζόμενο.
Πλέον με την υπάρχουσα κατάσταση (covid 19) παρατηρείται πως από τους πρώτους τομείς
της οικονομίας που βάλλεται είναι αυτός της εστίασης. Από την πλευρά της
Πολιτείας τι βοήθεια θα ζητούσες;
Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει έμπρακτα τον κλάδο μας. Πρέπει τώρα και πριν να είναι πολύ αργά, να γίνουν άμεσα ενέργειες που απορρέουν φορολογικές κι όχι μόνο υποχρεώσεις.
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει το Base 89 να ξεχωρίζει στο χώρο του;
Αυτό θα μας το πουν οι πελάτες μας. Εγώ θα σου πω μόνο
δύο από τα σημαντικότερα μας προτερήματα. Το πρώτο είναι η ποιότητα των πρώτων
υλών. Σίγουρα μειώνεται το κόστος αν δουλέψεις με μικρότερη ποιότητα, αλλά χάνεις
σε γεύση. Το δεύτερο μας είναι η ομάδα του base 89. Όλα τα παιδιά είναι ευγενικά, με όρεξη για αυτό που κάνουν και είναι
δεμένα μεταξύ τους.
Πόσα χρόνια λειτουργίας κλείνουμε;
Ανοίξαμε τον Νοέμβριο του 2013 και σε λίγες μέρες κλείνουμε
τα 7 μας χρόνια!
Που μπορεί να σε βρει κάποιος που θέλει να
απολαύσει κάτι από το ξεχωριστό μενού σου και όχι μόνο;
Το Base 89 είναι ένα restaurant bar που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ιτέας, στον αριθμό 89 με θέα τη θάλασσα.
Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος της όμορφης συνέντευξης. Εμείς πάντως σαν λάτρεις του καλού φαγητού, στην πράξη (αφού έχουμε φάει σχεδόν όλο το μενού) κάπου μπερδευόμαστε. Ο λόγος; Δεν μπορούμε να καταλήξουμε ποιο από τα πιάτα του Νίκου παίρνει την πρωτιά. Όλα είναι τόσο διαφορετικά (γευστικά), αλλά και προσεγμένα εξίσου. Μία δοκιμή πάντως θα σας λύσει την όποια απορία μπορεί να έχετε.
Νίκο, σ’ ευχαριστούμε!
Tips*
Ημέρες και ώρες λειτουργίας καταστήματος:
Το μαγαζί ανοίγει από τις 08.00 το πρωί όλες τις μέρες
της εβδομάδας, με την κουζίνα του να ανοίγει στις 18.00 μμ καθημερινά έως και το
Σάββατο. Την Κυριακή είναι ανοιχτή από τις 12.00 μμ το μεσημέρι. Επίσης, γίνεται
διανομή όλο το μενού στο χώρο του πελάτη καθημερινά από τις 18.00 μμ το
απόγευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου