Επιτρέπεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αφού γίνει αναφορά της πηγής με ενεργό link που θα παραπέμπει τον αναγνώστη στη συγκεκριμένη σελίδα.

Κτηνοτροφία… Ένα δύσκολο επάγγελμα, γεμάτο ζωή!


Κτηνοτροφία… Ένα δύσκολο επάγγελμα, γεμάτο ζωή!

Πως θα σου φαινόταν να ξυπνάς κάθε πρωί στην εξοχή, πέρα από το βουητό της καθημερινότητας και το στρες της πόλης, αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο και δουλεύοντας ελεύθερος;
Σίγουρα στο πρώτο άκουσμα φαντάζει το τέλειο σενάριο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα, ή περίπου έτσι; Στο σημερινό άρθρο συναντάμε τον Πέτρο Μπούκιο, έναν νέο άνθρωπο που τόλμησε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που τολμούν οι νέοι στις μέρες μας.


Αν και μεγαλωμένος στην Ιτέα Φωκίδος, γύρω στα εικοσιτέσσερά του χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει στους Άγιους Πάντες Φωκίδας (άνω Βίδαβη). Τυχαία; Μάλλον όχι, αφού ερχόμενος κι όντας απόφοιτος από τη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, ήταν έτοιμος και γεμάτος γνώση στο να ξεκινήσει το όνειρο. Στην οικογένεια του Πέτρου δεν υπήρχε παράδοση πάνω στο κομμάτι της κτηνοτροφίας. Ωστόσο, με τη βοήθεια τόσο των γονιών του όσο και του αδερφού του, γίνεται η αρχή. «Η εκτροφή προβάτων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το 2000 έγινε το ξεκίνημα με τις εγκαταστάσεις. Αρχίζοντας από την αποθήκη, το στάβλο και στη συνέχεια σειρά να παίρνει το αρμεκτήριο, θεωρώ πως πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα».

Τα ζώα του Πέτρου είναι κατά βάση σταβλισμένα, με κύριο λόγο εκτροφής τη διάθεση γάλακτος στην αγορά, καθώς επίσης και την πώληση αυτών(διάθεση αμνοεριφίων σε διάφορες ηλικίες) μόνο για αναπαραγωγή. Η ράτσα εκτροφής στην οποία δραστηριοποιείται ο Πέτρος με τον αδερφό του, είναι η λεγόμενη «assaf». Τα αμνοερίφια (πρόβατα) assaf, είναι ζώα γαλακτοπαραγωγής με καλά- ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα και μεγάλες ετήσιες αποδόσεις (άνω των 500 κιλών το ζώο ανά έτος). Μιας και η περιοχή δεν έχει τα απαιτούμενα λιβάδια για βοσκή, η ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος είναι η ιδανική. Το γάλα των ζώων του Πέτρου ή αλλιώς της Mpoukios Farm, διατίθεται κατά κύριο λόγο σε ένα εργοστάσιο στο Μεσολόγγι. «Αφού γίνει η συλλογή του γάλακτος στο αρμεκτήριο, στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικές δεξαμενές τις λεγόμενες παγολεκάνες, όπου και συντηρείται. Κάθε δύο μέρες καταφθάνει το βυτίο του εργοστασίου, παραλαμβάνει ολόκληρη την ποσότητα γάλακτος που υπάρχει και στη συνέχεια το πηγαίνει για επεξεργασία. Το άρμεγμα γίνεται τρεις φορές την ημέρα».

 Παρόλο που το γάλα είναι ένα προϊόν κύριας θρεπτικής αξίας, η τιμή πώλησής του είναι αρκετά χαμηλή για τους κτηνοτρόφους. Φυσικά κι εδώ ισχύει το ‘κάθε πέρυσι και καλύτερα’. Η τιμή του γάλακτος καθορίζεται από μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του κτηνοτρόφου και του εμπόρου στην αρχή της κάθε σεζόν, με την τιμή να ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα. Εκτός  όμως από έσοδα, το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει και έξοδα, όπως και όλα φυσικά αυτού του είδους τα επαγγέλματα. Το ετήσιο κόστος ανά ζώο για περίθαλψη αλλά και σίτιση, ανέρχεται περίπου στα 220- 250 ευρώ το χρόνο. Βέβαια αυτό ισχύει, μόνο εάν καταφέρεις να κανονίσεις από νωρίς μια καλή συμφωνία για τις τροφές των ζώων, αλλιώς το κόστος αυξάνεται. Με λίγα λόγια θα πρέπει να είσαι νοικοκύρης.

«Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι στο να στήσεις κάτι από την αρχή, προσωπικά θα πρότεινα σε κάποιο νέο το συγκεκριμένο εγχείρημα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει από μέρους του όρεξη για δουλειά. Είναι ένα επάγγελμα που σε θέλει εκεί, περίπου έως και δώδεκα ώρες τη μέρα. Οι νέοι δεν θα πρέπει να φοβούνται, αλλά να παίρνουν πρωτοβουλίες και να κοιτάζουν μπροστά».
Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης μέσα από κάποια προγράμματα που παρέχει στους νέους, δίνει τη δυνατότητα ενασχόλησης με τέτοιου είδους επαγγέλματα, με σκοπό τη στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, από την αρχή που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, παρατηρείται μικρή άνοδος στο συγκεκριμένο κλάδο. Σημαντικός παράγοντας για την ενασχόληση κάποιου με τη κτηνοτροφία είναι ο εξοπλισμός. «Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, το συγκεκριμένο επάγγελμα γίνεται πολύ δύσκολο. Για τον λόγο αυτό, επισκέπτομαι κάθε χρόνο διάφορες εκθέσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες, με σκοπό να πάρω και να ανταλλάξω ιδέες για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής μου».

 Οι στόχοι της Mpoukios Farm, είναι η βέλτιστη απόδοση των ζώων στο επιθυμητό επίπεδο και η μελλοντική εξ ολοκλήρου επεξεργασία του γάλακτος, με σκοπό τη διάθεση όλων των παραγώμενων προϊόντων του στην τοπική αγορά και όχι μόνο. Με πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης του Πέτρου στο συγκεκριμένο κλάδο, μπορούμε άνετα να διακρίνουμε τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να έχεις για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτά δεν είναι άλλα από την επιμονή, την όρεξη για δουλειά, αλλά και την αγάπη που πρέπει να έχεις για αυτό που κάνεις.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πέτρο και την Mpoukios Farm για τη φιλοξενία αλλά και τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Just boost it- unΦamous stories και του ευχόμαστε με τη σειρά μας, καλή συνέχεια και να επιτύχει σύντομα τους στόχους που έχει βάλει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου