Επιτρέπεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αφού γίνει αναφορά της πηγής με ενεργό link που θα παραπέμπει τον αναγνώστη στη συγκεκριμένη σελίδα.

Γαλλική φασολάδα

Γαλλική φασολάδα
Πηγή εικόνας:cooking.sigmalive.com



Υλικά:
·        400 γραμμάρια λευκά φασόλια μέτρια μουλιασμένα για μια νύχτα (ακόμα καλύτερα 12 ώρες) σε νερό στο οποίο έχουμε βάλει μια κ. σ. αλάτι
·        1 κρεμμύδι καθαρισμένο
·        1 κεφάλι σκόρδο
·        2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
·        1 φύλλο δάφνης
·        1 χοιρινό κότσι 200 γρ. πανσέτα σε κύβους
·        300 γραμμάρια χωριάτικα λουκάνικα
·        1 κ. σ. πάστα ντομάτας
·        60 γρ. ψίχουλα ψωμιού
·        2 κ. σ. ελαιόλαδο
·        50 γρ. Σέλινο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
·        αλάτι
·        πιπέρι




Εκτέλεση συνταγής:
Αφού μουλιάσουμε τα φασόλια, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα ξαναστραγγίζουμε. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο η σε μια γάστρα, τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το κεφάλι του σκόρδου (ακαθάριστο), το θυμάρι, τη δάφνη και το κότσι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν έρθουν σε βρασμό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (σε μεσαία θερμοκρασία) και σιγοβράζουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να κρατάει λίγο.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα και τα λουκάνικα. Αποσύρουμε από την φωτιά και όταν κρυώσουν τα λουκάνικα, τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1-2 εκατοστά. Επίσης, σοτάρουμε τα ψίχουλα μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τα κρατάμε στην άκρη. Μετά τις 2 ώρες, αφαιρούμε από την κατσαρόλα η τη γάστρα το κότσι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αρωματικά. Όταν κρυώσει λίγο το κότσι, καθαρίζουμε το κρέας από το δέρμα και το κόκαλο. Το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Το δέρμα και το κόκαλο δεν τα χρησιμοποιούμε. Κόβουμε στη μέση το κεφάλι του σκόρδου και πιέζουμε τα δύο κομμάτια του. Σουρώνουνε τα φασόλια και κρατάμε το ζωμό.
Ακολούθως, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 140 βαθμούς. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την πάστα ντομάτας με το σκόρδο το αλάτι και το πιπέρι. Προσοχή στο αλάτι, επειδή τα λουκάνικα έχουν αρκετό. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα ή τη γάστρα τα φασόλια, το χοιρινό, την πανσέτα, τα λουκάνικα, τις 2 κ. σ. ελαιόλαδο και το μείγμα με την πάστα ντομάτας ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε από το ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη, τόσο που να σκεπάζει τα φασόλια. Σκορπίζουμε λίγα από τα ψίχουλα πάνω πάνω και βάζουμε την κατσαρόλα ή τη γάστρα στον φούρνο. Ψήνουμε για 2 ώρες στους 140, ανακατεύοντας που και που, προσθέτοντας από πάνω κι άλλα ψίχουλα. Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο όταν έχει κάνει μια ωραία κρούστα και η σάλτσα του έχει γίνει πηχτή. Σερβίρουμε μαζί με μια σαλάτα πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο σέλινο και λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!!!





Γράφει ο Chef
Νίκος Δρίβας

Συντακτική επιμέλεια
Just boost it



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου