Επιτρέπεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αφού γίνει αναφορά της πηγής με ενεργό link που θα παραπέμπει τον αναγνώστη στη συγκεκριμένη σελίδα.

Ο βασιλιάς του γάλακτος

Ο βασιλιάς του γάλακτος
  “Στου Kαποτά το μαγαζί φέρανε καλό τερί και σε καλή τιμή. Πάν’ απ’ τα βνα, απ’ της Βλαχοπανάινας τα παιδιά”.
Αυτά ήταν τα λόγια του ντελάλη, σε μια άλλη εποχή κάποτε στην Άμφισσα. Ο Τζον Λένον ήταν για τα μουσικά δρώμενα, ότι είναι κι ο Παναγώτης Καραγεώργος για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και η σύγκριση αυτή είναι φαινομενικά παράξενη, σύντομα καταλαβαίνει κανείς πως η εξωτερική ομοιότητα σε ωθεί σε τέτοιους συνειρμούς. Αυτή την εβδομάδα κάναμε βουτιά στην παράδοση, γι’ αυτό το λόγο επισκεφτήκαμε το κατάστημα τυροκομικών προϊόντων "Η Γκιώνα", που βρίσκεται στην πόλη της Άμφισσας.
Ο Παναγιώτης ήταν εκεί για να μας υποδεχτεί και να μοιραστεί μαζί μας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον χώρο των γαλακτοκομικών. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Άμφισσα, είχε την τύχη να είναι μέλος μιας οικογένειας με μακρά ιστορία στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων. «Ο παππούς μου διατηρούσε το πρώτο του τυροκομείο σχεδόν από το 1910. Ο πατέρας μου το ανέλαβε περίπου το 1942-44 κι εγώ μετράω ήδη 23 χρόνια στο χώρο, δηλαδή από το 1994», μας αναφέρει. Αν και δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, ο Παναγιώτης μας διευκρινίζει πως το όνομα "Γκιώνα" προέκυψε από το βουνό και ειδικότερα από την τοποθεσία "Ταράτσα", όπου ακόμη και σήμερα διατηρείται το τυροκομείο του παππού και του πατέρα του, το οποίο έχει πλέον περάσει σε άλλα χέρια. Αξίζει να σημειωθεί, πως η επωνυμία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, αφού έχει περάσει από τρεις γενιές. Σε έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία καλούνται να συνυπάρξουν αρμονικά με τα σύγχρονα τι έχει αλλάξει και τι παραμένει ατόφιο;
Ο ίδιος μας λέει: «Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να διατηρούμε την ίδια ποιότητα, πάντοτε με αγάπη και σεβασμό για την παράδοση. Αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει προοδευτικά είναι ο εξοπλισμός του εργαστηρίου μας». Καθώς το βλέμμα μας περιηγείται στο χώρο του καταστήματος, μπορούμε να διακρίνουμε μερικά από τα βασικότερα προϊόντα του, όπως πιστοποιημένο τυρί (φέτα), γιαούρτι πρόβειο κι ελαφρύ, μυζήθρες νωπές, μυζήθρες ξερές, βούτυρο αγνό και τύπου Κέρκυρας, παραδοσιακό οψιμοτύρι, αλλά και ποικιλία κασεριών, κάποια σε συνεργασία και με άλλα τυροκομεία.
Το κατάστημα του Παναγιώτη είναι στ’ αλήθεια η χαρά του νοικοκύρη. Ποιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; «Είναι απαραίτητο να υπάρχει ο σεβασμός προς το καταναλωτικό κοινό, καθώς επίσης και η όρεξη για πολύ προσπάθεια, έτσι ώστε να πετύχει κανείς το μέγιστο αποτέλεσμα σ' αυτό που κάνει», επισημαίνει. Όσο για τις δυσκολίες που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει στο επάγγελμα αυτό, συνεχίζει λέγοντας: «Σίγουρα υπάρχει πλέον αρκετός ανταγωνισμός, που όμως φροντίζουμε να τον αντιμετωπίζουμε με τη σταθερότητα ως προς την ποιότητα των όσων παράγουμε.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες της αγοράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση το γάλα που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για την παραγωγή ενός επιτυχημένου τελικού προϊόντος». Ο Παναγιώτης φαίνεται πως έχει την εμπειρία που χρειάζεται, γι’ αυτό γνωρίζει καλά πως οι νόμοι της φορολογικής αστάθειας και της κρίσης, ορίζουν συμφέρουσες τιμές για τους καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύουν και τους παραγωγούς. 
Αν λοιπόν είσαι νοικοκύρης ή νοικοκυρά και δεν θες να λείπει από το καλάθι σου η παράδοση, τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το κατάστημα "Η Γκιώνα" και να δοκιμάσεις μερικά από τα εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα της προτίμησής σου.
Σημειώσε λοιπόν στην επόμενη λίστα με τα ψώνια σου, να θυμηθείς να περάσεις από τη διεύθυνση Παπαχρήστου και Θόαντος στο κέντρο της Άμφισσας, έναντι Εθνικής Τράπεζας. Το κατάστημα λειτουργεί Δευτέρα – Σάββατο 07:00π.μ.- 15:00μ.μ. και 17:00μ.μ.- 22:00μ.μ. και Κυριακή 10:00π.μ.- 14:00μ.μ. Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Just boost it και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλές δουλειές.




Boost it….!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου