Γεμιστό στήθος
γαλοπούλας με πατάτες φούρνου
Πηγή εικόνας:argiro.gr |
Υλικά:
·
1.200 γραμμάρια στήθος γαλοπούλας
·
40 γραμμάρια βούτυρο
·
250 γραμμάρια μπέικον
·
για την γέμιση:
·
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
·
10 κλωναράκια θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
·
15 κάστανα
·
1 πρέζα ζάχαρη
·
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
·
1,5 κουταλιά της σούπας βούτυρο
·
2 φέτες ψωμί του τοστ
·
αλάτι
·
πιπέρι
για τις πατάτες:
·
1 κιλό πατάτες
·
1 πορτοκάλι
·
1 λεμόνι
·
αλάτι
·
πιπέρι
·
πάπρικα
·
ρίγανη
·
σκόρδο
·
μέλι
·
μουστάρδα
·
ελαιόλαδο
για τη σάλτσα:
·
1 κρεμμύδι
·
10 κλωνάρια θυμάρι
·
2 σκ σκόρδο
·
1 κ.γ. πιπέρι κόκκους
·
1 κύβο κοτόπουλο
·
1 λίτρο νερό
·
200 γραμμάρια κόκκινο κρασί
·
1 κ.σ. αλεύρι
·
ελαιόλαδο
·
1 φύλλο δάφνης
·
1 πρέζα ζάχαρη
·
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής:
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε
τα κρεμμύδια και σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με
το θυμάρι μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια και τα
ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι, για να σοταριστούν και αλατοπιπερώνουμε.
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ τις φέτες από το ψωμί του τοστ. Μόλις αρχίσουν
να μαλακώνουν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού. Μόλις πάρουν
χρώμα, βγάζουμε από τη φωτιά τα υλικά μας και ρίχνουμε βούτυρο μέχρι να δέσει
το μείγμα.
Για τη γαλοπούλα: Κόβουμε το
στήθος οριζόντια και βάζουμε το μαχαίρι στο παχύ μέρος της γαλοπούλας μέσα στο
κρέας. Με τα χέρια μας ανοίγουμε μια θήκη, έτσι ώστε να μπει μέσα η γέμιση, προσέχοντας
να είναι κατά μήκος του στήθους. Αλείφουμε με βούτυρο. Στη συνέχεια, γεμίζουμε
την γαλοπούλα με την γέμιση και κλείνουμε. Κόβουμε δέκα σχοινάκια από σπάγκο
για να δέσουμε την γαλοπούλα με το μπέικον. Βάζουμε τις φέτες μπέικον στη γαλοπούλα
από την μια πλευρά και πάνω από κάθε μπέικον βάζουμε ένα σκοινάκι. Αναποδογυρίζουμε
την γαλοπούλα και κάνουμε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Δένουμε τα σκοινάκια
μας, τυλίγουμε την γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα. Ακολούθως, ψήνουμε
στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα και 20 λεπτά. Μόλις περάσει ο
προβλεπόμενος χρόνος, ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και ψήνουμε για αλλά 15 με 20 λεπτά.
Τέλος, βγάζουμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και την κόβουμε σε φέτες.
Για τη σάλτσα: Καθαρίζουμε
ένα κρεμμύδι. Το κόβουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με λίγο
ελαιόλαδο. Ρίχνουμε δυο σκελίδες σκόρδο, κόκκους πιπεριού, μια πρέζα ζάχαρη και
κλωναράκια από θυμάρι. Τα σοτάρουμε για να καραμελώσουνε. Στη συνέχεια, βάζουμε
ένα κουταλάκι της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις
εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, ρίχνουμε τον κύβο με το νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να
βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Σουρώνουμε τη σάλτσα πάνω από την γαλοπούλα
και σερβίρουμε μαζί με τις πατάτες.
Για τις πατάτες: Καθαρίζουμε
και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα, ελαιόλαδο.
Στύβουμε τον χυμό από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στις
πατάτες έναν κύβο κοτόπουλου, δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα, μια κουταλιά μέλι
και τον παραπάνω χυμό μας. Τέλος, ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο νερό και ψήνουμε
στον αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Καλή επιτυχία!!!
Καλή επιτυχία!!!
Γράφει ο Chef
Νίκος Δρίβας
Συντακτική επιμέλεια
Just boost it
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου