Παραδοσιακά Φουρνίσματα
¨Από αλεύρι γίνεται, στη ζεστασιά φουσκώνει, κι επάνω στο τραπέζι μας, ψημένο καμαρώνει.
Τι είναι;¨.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει το σημερινό μας άρθρο, με ένα όχι και τόσο δύσκολο αίνιγμα. Το ψωμί, ως βασικό είδος τροφίμου με θρεπτική αξία, συνδέεται άμεσα με την παράδοση και την παραδοσιακή διατροφή. Η μεγάλη του σημασία φαίνεται μέσα από τις παροιμίες που έχουν δημιουργηθεί για αυτό, ενώ η έλλειψή του είναι ταυτόσημη με την έννοια της πείνας («Είπε το ψωμί ψωμάκι» , «το ψωμί τα δάκρυα δένει, το ψωμί τα σταματάει»). Άλλες φορές το ψωμί αναφέρεται στη φιλία που κρατά χρόνια («φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι»), άλλες πάλι γίνεται αίτημα ενός ολόκληρου λαού («Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»). Ήρθε όμως η ώρα να δώσουμε τον λόγο, σε κάποιον που ξέρει καλή την τέχνη του ψωμιού.
Τι είναι;¨.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει το σημερινό μας άρθρο, με ένα όχι και τόσο δύσκολο αίνιγμα. Το ψωμί, ως βασικό είδος τροφίμου με θρεπτική αξία, συνδέεται άμεσα με την παράδοση και την παραδοσιακή διατροφή. Η μεγάλη του σημασία φαίνεται μέσα από τις παροιμίες που έχουν δημιουργηθεί για αυτό, ενώ η έλλειψή του είναι ταυτόσημη με την έννοια της πείνας («Είπε το ψωμί ψωμάκι» , «το ψωμί τα δάκρυα δένει, το ψωμί τα σταματάει»). Άλλες φορές το ψωμί αναφέρεται στη φιλία που κρατά χρόνια («φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι»), άλλες πάλι γίνεται αίτημα ενός ολόκληρου λαού («Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»). Ήρθε όμως η ώρα να δώσουμε τον λόγο, σε κάποιον που ξέρει καλή την τέχνη του ψωμιού.
Αντώνης Σορώκος |
Ο Αντώνης Σορώκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άμφισσα. Εκεί διατηρεί και το ¨Ζυμωτό¨, έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ο οποίος τονίζει τη γραφικότητα της πόλης, βάζοντας την vintage πινελιά του. Τα παιδικά του χρόνια τα θυμάται στο φούρνο, τον οποίο αρχικά διατηρούσε ο πατέρας του. Ο Αντώνης μας εξηγεί πως ο φούρνος αυτός υπάρχει από το 1934, όταν τον εγκαινίασε ο πρώτος του ιδιοκτήτης, ο κύριος Κώστας Δασκαλόπουλος. Μετά από σαράντα περίπου χρόνια, εκείνος τον παρέδωσε στο γιο του, για να τον αναλάβει τέλος ο πατέρας του Αντώνη το 1998.
¨Ζυμωτό¨ |
«Έχω έντονα στο μυαλό μου τις εικόνες του πατέρα μου να ζυμώνει και να πλάθει ψωμιά, άρα μπορώ να πω πως μεγάλωσα μέσα στη δουλειά αυτή» , αναφέρει ο Αντώνης. Τελειώνοντας λοιπόν το σχολείο, σπούδασε αρτοποιία και ζαχαροπλαστική στην Αθήνα, για να μπορέσει να αναλάβει αργότερα την επιχείρηση, η οποία όπως διευκρινίζει είναι οικογενειακή.
Τα καλούδια του ¨Ζυμωτού¨ |
Τι μπορεί όμως να βρει κάποιος σε έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο; «Το εργαστήριό μας προσφέρει το ζυμωτό, χωριάτικο ψωμί με προζύμι, μπαγκέτες, αλλά και ψωμί ολικής άλεσης. Ακόμη υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σφολιατοειδή, όπως τυρόπιτες, τυρόψωμα, μπουγάτσα, πίτσες και πεινερλί, όλα χειροποίητα και φτιαγμένα με μεράκι. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω δύο υπέροχους ανθρώπους που με βοήθησαν να μάθω αρκετά πράγματα πάνω στα χειροποίητα και αυτοί είναι ο κύριος Νίκος Γκούμας και η κυρία Βίκυ Γκόλφη». O Αντώνης απ' την μεριά του, φροντίζει πάντα να μας κάνει χαρούμενους, μιας και γνωρίζουμε πως ότι επιλέξουμε να φάμε είναι φρέσκο, κοινώς ¨της ημέρας¨. Όσο για τις επιλογές του καταναλωτικού κοινού, εδώ οι απόψεις φαίνονται να διίστανται, καθώς πέρα από τους λάτρεις του παραδοσιακού ψωμιού, αρκετοί είναι και εκείνοι που προτιμούν το έτοιμο.
Διαδικασία παρασκευής ζυμωτού φωμιού |
Δυστυχώς, η οικονομική κρίση δηλώνει παντού το παρόν. «Ο κόσμος έχει πλέον περιορίσει την κατανάλωση ψωμιού, παρόλο που είναι τόσο σημαντικό σαν είδος και κανείς δε θέλει να λείπει από το σπίτι του. Αρκετοί παρασκευάζουν μόνοι τους το ψωμί της ημέρας ή οι ποσότητες που αγοράζουν είναι σχεδόν οι μισές σε σχέση με παλιά». Σημαντικό ρόλο παίζει εδώ και ο ανταγωνισμός που προέρχεται από την πλευρά των σούπερ μάρκετ. «Η τιμή του ψωμιού επηρεάζεται πολύ από τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσεις. Το αλεύρι που προέρχεται από τους μύλους, η ποιότητά του, αλλά και η ζήτηση που έχει, θα καθορίσουν την τελική τιμή (μέτρια ή ακριβή) που θα πουληθεί το ψωμί από εμάς τους αρτοποιούς», διευκρινίζει. Ωστόσο, το ¨Ζυμωτό¨ έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην ποιότητα και την τιμή. «Ο κόσμος έχει ταυτίσει το Ζυμωτό με τον ξυλόφουρνο. Πλέον είναι κάτι σαν ταυτότητα του καταστήματος, γι’ αυτό, αλλά και για λόγους διατήρησης της μακράς μας ιστορίας, θέλουμε να έχουμε ευχαριστημένους πελάτες».
Εικόνα εσωτερικού χώρου |
Παρά το νεαρό της ηλικίας του , ο Αντώνης φαίνεται να είναι ένας πολύ συνειδητοποιημένος επαγγελματίας, αφού γνωρίζει καλά τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά της δουλειάς του. «Το πρωινό ξύπνημα, η κούραση, αλλά και οι περιορισμένοι έξοδοι με φίλους είναι το δύσκολο της υπόθεσης, πάντα όμως σκέφτομαι πως κάνω κάτι που αγαπώ πολύ, κάτι που ίσως σε λίγα χρόνια να περάσει από τα δικά μου χέρια, στα χέρια της οικογένειας που θα δημιουργήσω». Τέλος μας επισημαίνει, πως το μυστικό της επιτυχίας για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι η υπομονή, η επιμονή, η συνέπεια, αλλά και η σταθερότητα ως προς την ποιότητα των αγαθών. Αυτό σε κάνει να ξεχωρίζεις, όχι μόνο να φαίνεσαι, αλλά και να είσαι ένας σωστός επαγγελματίας.
Εικόνα εξωτερικού χώρου |
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα πλούσιο πρωινό, με καφέ, βούτυρο, μέλι και φρέσκο ψωμί, αν κάνετε διάλειμμα από τη δουλειά σας κι αναζητάτε μια ζεστή τυρόπιτα ή αν απλά νοσταλγήσατε παραδοσιακό, ζυμωτό ψωμί σε ξυλόφουρνο, δεν έχετε παρά να μεταβείτε στην οδό Απόστολου Κοκκινοπούλου 6, στον πεζόδρομο της πάνω πλατείας, πλησίον του ΙΚΑ. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Σάββατο 8:00 – 14:30.
Ευχαριστούμε τον Αντώνη Σορώκο για την συνέντευξη που παραχώρησε στο Just Boost It και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλά ζυμώματα.
Boost it….!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου