Επιτρέπεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αφού γίνει αναφορά της πηγής με ενεργό link που θα παραπέμπει τον αναγνώστη στη συγκεκριμένη σελίδα.

Με-νου Ρουμελιώτικο

Με-νου Ρουμελιώτικο
 Μας το ζητήσατε και σας το φέραμε. Το μενού μας σήμερα, είναι η Ρουμελιώτικη κουζίνα
και ο νους μας όταν ακούμε Ρούμελη, πηγαίνει κατευθείαν στο ένα και μοναδικό κοντοσούβλι. Στο σημερινό άρθρο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μία ιστορική ταβέρνα, τη γνωστή σε όλους στην ευρύτερη περιοχή ταβέρνα «Μούκας». Στο τιμόνι της περίφημης ταβέρνας συναντάμε τον Λευτέρη Μούκα.
Λευτέρης Μούκας
Η ταβέρνα αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση (ξεκίνησε από τους γονείς το 1960), αφού ερχόμενοι από το όμορφο χωριό της Αγόριανης, ο πατέρας του Λευτέρη με έναν από τα αδέρφια του ήταν εκείνοι οι οποίοι συντέλεσαν στο άνοιγμά της. Την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τι εννοούμε; Οι ταβέρνες και τα κρεοπωλεία ήταν σχεδόν ένα, οι γνωστές στους πιο παλιούς χασαποταβέρνες. Όπως μας λέει και ο ίδιος «το κρέας το έβλεπες, το διάλεγες και μετά το κομμάτι που ήθελες στο έκοβαν και στο έψηναν». Αυτή η πρωτόγνωρη για τους πιο νέους εμπειρία, άρχισε να παραπαίει μετά το 1980. Έτσι ο κόσμος άρχισε να παραγγέλνει, όπως γνωρίζουμε σήμερα το κρέας που ήθελε για να καταναλώσει. Η ιστορική ταβέρνα λειτουργούσε από το 1960 ανελλιπώς απ’ το πρωί έως το βράδυ από τους γονείς του.
Εικόνες εσωτερικού-εξωτερικού χώρου
Τα τελευταία χρόνια λόγω περιορισμένου χρόνου του ιδίου, λειτουργεί συγκεκριμένες μέρες, πάλι όμως σαν οικογενειακή επιχείρηση. Ο Λευτέρης θυμάται τον εαυτό του από πολύ μικρό εκεί μέσα και συγκινημένος μας αναφέρει πως το μαγαζί ήταν και είναι για εκείνον σταθμός. Χαρακτηριστικά μας λέει πως: «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έκαναν το τραπέζι του γάμου τους εδώ, καθώς επίσης και τα βαφτίσια των παιδιών τους και τέλος οι ίδιοι έκαναν το τραπέζι του γάμου των παιδιών τους πάλι εδώ. Άρα άνετα καταλαβαίνει κάποιος, πως το ίδιο το μαγαζί είναι μια ολόκληρη ζωή από μόνο του». 
Οι συνθήκες στο να κρατηθεί ένα μαγαζί στις μέρες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Παρ’ όλα αυτά, ο Λευτέρης αποφάσισε να το κρατήσει και να συνεχίσει την παράδοση που κληρονόμησε από τους γονείς του με όλη την αυθεντικότητά της. Οι μικρές όμορφες αλλαγές στο εσωτερικό του καθώς επίσης και τα εξαιρετικά υλικά που χρησιμοποιεί, είναι αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να παραμένει στις πρώτες προτιμήσεις των ντόπιων και όχι μόνο.
Από το αρχείο του Λευτέρη
Εικόνες εσωτερικού-εξωτερικού χώρου
Το ύφος φυσικά παραμένει το ίδιο και δεν είναι άλλο απ’ το να διασκεδάζει τον κόσμο είτε σε προσωπικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, κλπ), είτε σε γιορτές όπως αυτές της αποκριάς, της πρωτοχρονιάς κ.ά. Επίσης οι ¨βάσεις¨ παραμένουν οι ίδιες. Τι εννοούμε; Όπως ο πατέρας του, έτσι και ο ίδιος βάζει κάθε χρόνο πολύ καλής ποιότητας κρασί, μιας παίζει τον πρώτο ρόλο σε τέτοιου είδους μαγαζιά. Πέρα από τη δική του ποικιλία κρασιού που διαθέτει, συνεργάζεται επίσης με αξιόλογους προμηθευτές ώστε να έχει στη διάθεση του το καλύτερο δυνατό προϊόν σε ετήσια βάση. Σημαντική βοήθεια για τον ίδιο στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει υπάρξει η συνδρομή του γνωστού οινοπαραγωγού Κου Αργυρίου. 
Στην ταβέρνα μπορεί να βρει κάποιος και άλλες δέκα ετικέτες επώνυμων κρασιών.
 Στο καλωσόρισμά της, η ταβέρνα μας υποδέχεται με ένα κέρασμα που περιέχει στοιχεία του τόπου μας, όπως ελιές Αμφίσσης, παξιμάδια ντόπια χειροποίητα καθώς επίσης και λιαστή ντομάτα. Περνώντας στο μενού, που φυσικά ανήκει στην παραδοσιακή ρουμελιώτικη κουζίνα, όποιος επισκεφθεί την ταβέρνα ¨Μούκας¨ θα έχει την τύχη να γευτεί το εξαιρετικό κοντοσούβλι, τις λαχταριστές καλοψημένες μπριζόλες, τους νοστιμότατους ντολμάδες, τις σπιτικές πίτες, το χειροποίητο σπληνάντερο, κοκορέτσι και πολλά άλλα εδέσματα.
Από το αρχείο του Λευτέρη
Όλα τα προϊόντα είναι ντόπια και αυτό οφείλεται κυρίως στην επιλογή–φιλοσοφία της ταβέρνας, στο να στηρίξει την τοπική παραγωγή και παράλληλα οικονομία, αφού τα ντόπια προϊόντα είναι εξίσου αξιόλογα, ποιοτικά και ανταγωνίσιμα με άλλα εκτός νομού. Σωστή επιλογή από κάποιον που θέλει να θεωρείται το μαγαζί του, μαγαζί με ταυτότητα! Αξιοσημείωτο είναι, πως δεν υπάρχει προετοιμασία στο κρέας, αλλά αφού κάνεις την παραγγελία, το κρέας τεμαχίζεται, αλατοπιπερίζεται, σουβλίζεται και ψήνεται.  Εκτός από τις κλασσικές ημέρες λειτουργίας της ταβέρνας, δηλαδή Παρασκευή και Σάββατο ιδιαίτερης σημασίας ημέρα, είναι εκείνη της Πέμπτης. Η Πέμπτη είναι μια κολόνια που κρατάει από το 1983 και η φιλοσοφία της είναι ακριβώς η ίδια. Είναι μια μέρα αφιερωμένη πιο πολύ στην παρέα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαγορευμένη για τον οποιονδήποτε άλλον. Η μέρα αυτή θα μπορούσαμε να την πούμε ημέρα πατσά, βραστού ή καλύτερα μαγειρευτού. «Στην αρχή το μενού είχε μόνο πατσά και βραστό, όμως για την τιμιότητα του λογαριασμού, επειδή μερικοί σε κάποιες παρέες δεν προτιμούσαν τα παραπάνω, έπρεπε να υπάρχει κάτι και για εκείνους» μας λέει ο Λευτέρης. Έτσι κάπου εδώ τα επόμενα χρόνια προστέθηκε περισσότερο μαγειρευτό.
Από το αρχείο του Λευτέρη
Το μενού της Πέμπτης περιλαμβάνει, πατσά, γίδα βραστή με καρότα και πατάτες, κατσικάκι στη γάστρα με ολόκληρες πατάτες, κοκκινιστό με χυλοπίτες καθώς επίσης και χοιρινό με σελινόριζα. Άντε τώρα να καθίσεις τις Πέμπτες μέσα με τέτοιο φαγητό στου ¨Μούκα¨… Αχχχ Λευτέρη τι μας κάνεις;
  Φτάνοντας στο τέλος, σε μια από τις τελευταίες ερωτήσεις μας, ρωτήσαμε το κατά πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο συγκεκριμένος χώρος. Ο ίδιος μας απαντάει:«ο συγκεκριμένος χώρος είναι αρκετά δύσκολος, αφού για να κρατηθείς στο χώρο η ποιότητα σου θα πρέπει να είναι πάντα η ίδια. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να είσαι συνεπής προς τον πελάτη σου, γι αυτό συγκεκριμένα πράγματα υπάρχουν μόνο συγκεκριμένες μέρες». Τα αγνά υλικά καθώς επίσης και το μεράκι, παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην συγκεκριμένη ταβέρνα εδώ και χρόνια.
Εικόνες εξωτερικού χώρου
  Αν είσαι κάτοικος Φωκίδας και δεν έχεις επισκεφθεί την ταβέρνα ¨Μούκα¨ έστω μια Πέμπτη ή ένα Σάββατο, τότε δεν ξέρεις τι χάνεις. Αν πάλι είσαι περαστικός από τη Φωκίδα και οι δρόμοι σου σε φέρνουν από την όμορφη πόλη της Ιτέας, αξίζει να κάνεις μια στάση στο 1ο χλμ Ε.Ο. Ιτέας Άμφισσας, αφού ο Λευτέρης και η ταβέρνα ¨Μούκας¨ είναι εδώ, για να σε αποζημιώσουν μέσω της Ρουμελιώτικης κουζίνας τους. Σήμα κατατεθέν το φωτεινό ποδήλατο αντίκα. Οι μέρες λειτουργίας της ταβέρνας είναι Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 19:00μμ έως αργά το βράδυ.
  Ευχαριστούμε πολύ το Λευτέρη και την ταβέρνα Μούκας για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Just boost it  και του ευχόμαστε καλή σεζόν και καλή συνέχεια σε αυτό που κάνει με τόσο αγάπη και μεράκι εδώ και χρόνια.




Boost it…..!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου