Είναι μέλι...όντως;
Ήρθε
επιτέλους η ώρα να γλυκαθούμε. Ευκαιρία
λοιπόν να το κάνουμε μέσα
από ένα προϊόν που έρχεται να μας δώσει γλύκα, ενέργεια και πολλές άλλες ιδιότητες. Το προϊόν αυτό, είναι το γνωστό σε όλους μας μέλι. Μελιόντος… Είναι μέλι όντως; Κι όμως, ο Μελιόντος είναι μια πρωτότυπη ονομασία μελιού, που διατίθεται σε τρεις διαφορετικές γεύσεις όπως Δεσφινιώτικο θυμάρι, έλατο και πεύκο. Πάμε να μάθουμε μερικά πράγματα για τον Μελιόντο.
από ένα προϊόν που έρχεται να μας δώσει γλύκα, ενέργεια και πολλές άλλες ιδιότητες. Το προϊόν αυτό, είναι το γνωστό σε όλους μας μέλι. Μελιόντος… Είναι μέλι όντως; Κι όμως, ο Μελιόντος είναι μια πρωτότυπη ονομασία μελιού, που διατίθεται σε τρεις διαφορετικές γεύσεις όπως Δεσφινιώτικο θυμάρι, έλατο και πεύκο. Πάμε να μάθουμε μερικά πράγματα για τον Μελιόντο.
Ο Μελιόντος ή αλλιώς με το κανονικό του όνομα Ανδρέας Λιόντος, είναι μια
φυσιογνωμία ανθρώπου μιας άλλης εποχής. Ένας τύπος ανθρώπου έξω καρδιάς που λέμε,
από εκείνους που λείπουν στις μέρες μας. Γεννημένος στην πόλη της Άμφισσας και
μεγαλωμένος όλα τα χρόνια στο γραφικό και όμορφο χωριό της Δεσφίνας, είχε την
τύχη από πολύ μικρός να βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που ασχολούνταν με το
μέλι, τους παππούδες του και τους γονείς του. Έτσι μεγαλώνοντας σε αυτό το
χώρο, κληρονόμησε τις γνώσεις αλλά και τη δουλειά. Η αγάπη του για τη δουλειά μεγάλη. Όλα φαίνονται να δένουν τόσο αρμονικά
μεταξύ τους, ακόμα και η ονομασία. Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, ότι το όνομα Μελιόντος προέρχεται από το μέλι
και το Λιόντος, το επίθετο του Ανδρέα. H ιδέα ήταν του
ίδιου, αφού μέσα από το μέλι και το επίθετο του, έκανε αυτό το όμορφο πάντρεμα.
Επίσης, όπως μας είπε μέσα από την ονομασία, γεννιέται σ’ αυτόν που το ακούει
και το εξής ερώτημα… «μέλι όντως;»
Η μελισσοκομεία για τον Ανδρέα, είναι μια βαριά κληρονομιά, αφού ο πρώτος
που ασχολήθηκε με τα μελίσσια ήταν ο προπάππους του, από τη μεριά της μητέρας
του, το 1957. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο παππούς του, δίνοντας την σκυτάλη στον
πατέρα του Ανδρέα μαζί και την ευχή του, αφού παντρεύεται την κόρη του και
δίνει σαν προίκα τα μελίσσια. Ο πατέρας του Ανδρέα όμως εξελίσσει τη δουλειά
και καταφέρνει να παραδώσει στον Ανδρέα έναν ικανοποιητικό αριθμό μελισσών.
Από
τα πρώτα κιόλας χρόνια του, θυμάται όπως μας λέει, να περνάει ευχάριστες ώρες με τα μελίσσια. Το μέλλον
ήταν προδιαγεγραμμένο. Όπως μας αναφέρει, «ο κόσμος της μέλισσας είναι πολύ όμορφος
και κάθε μέρα ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα, με άλλα λόγια μου΄χει κλέψει
την καρδιά».
Ανάλογα με την εποχή, γίνεται και το αντίστοιχο κυνήγι της ανθοφορίας, με
σκοπό την διάθεση διαφορετικών μελιών στον καταναλωτή.
Μέλι και βασιλικός πολτός |
Τα μέλια που διαθέτει ο
Ανδρέας στον καταναλωτή είναι το Δεσφινιώτικο θυμάρι, ο έλατος και το
πεύκο. Φέτος το έλατο δεν ευδοκίμησε και υπήρξε περιορισμένη διάθεση προς το
καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Επίσης, διαθέτει βασιλικό πολτό
αλλά και γύρη, σε λιγότερες πάντα ποσότητες. Στην ερώτησή μας, πως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει πότε το μέλι είναι
νοθευμένο, ο Ανδρέας μας απαντάει: «μεγάλο ποσοστό καταναλωτών έχει ¨άγνοια¨
στο συγκεκριμένο θέμα, αφού οι γνώμες τρίτων ποικίλουν, με αποτέλεσμα να μην
έχει καθαρή άποψη. Γενικά το μέλι
δύσκολα νοθεύεται, αφού η ανάμειξή του με άλλα συστατικά ανιχνεύεται εύκολα».
Σε επόμενη ερώτησή μας , αν η μελισσοκομεία είναι δύσκολη, μας λέει πως: «έχει
αρκετές δυσκολίες. Μερικές από αυτές είναι όπως ο πλήρης έλεγχος των μελισσών, που θα πρέπει να γίνεται
από έναν αλλιώς χάνεται η σειρά. Επίσης, μια άλλη σημαντική δυσκολία είναι η
μετακίνηση των μελισσών όταν κυνηγάς την ανθοφορία, καθώς και τα μυστικά του
επαγγέλματος που τα ξέρουν μόνο οι παλιοί».
Οι κίνδυνοι για τις μέλισσες πολλοί. Ένας απ’ αυτούς, είναι οι ασθένειες που ξεφυτρώνουν μέρα με τη μέρα, λόγω των
καιρικών συνθηκών. Για να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει
να υπάρχει όρεξη, περιέργεια, θέληση για δουλειά και προπάντων αγάπη για τις
μέλισσες.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα, «η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει την ενημέρωση και
των μελισσοκόμων, ώστε να υπάρξει μια καλύτερη νοοτροπία στον κλάδο και να
γίνει πιο ποιοτική, χωρίς νοθείες κλπ».
Στην τελευταία μας ερώτηση τι θα συμβούλευε κάποιον που θα ήθελε να
ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη δουλειά, μας απαντάει:«ο ενδιαφερόμενος αν δεν
αγαπάει τον ¨κόσμο¨ της μέλισσας και έχει ως πρωταρχικό στόχο το κέρδος, το μόνο
σίγουρο είναι πως θα τα παρατήσει.
Κατά τη διάρκεια επίβλεψης των κυψελών |
Ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ
απρόβλεπτος, λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών. Έτσι αν δεν σε ¨πάει¨
για μεγάλο χρονικό διάστημα, έρχεται η απογοήτευση και στη συνέχεια η
εγκατάλειψη. Θα πρέπει να είσαι σωστός επαγγελματίας και πρώτα απ’ όλα να είσαι
επιμελής με τα μελίσσια σου, που είναι οι εργάτες σου, αφού αν δεν τα προσέχεις
δεν θα έχεις μέλι».
Η μέλισσα σαν είδος είναι πολύ ευαίσθητη από μόνη της.
Μάλιστα λένε πως, αν εξαφανιστεί η μέλισσα θα εξαφανιστεί και κάθε είδος ζωής
πάνω στον πλανήτη. Άρα το νου μας!!!
Κάπου εδώ, τελειώνει ευχάριστα η γνωριμία μας με το Μελιόντο. Θα θέλαμε να
τον ευχαριστήσουμε για το χρόνο του αλλά και τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Του ευχόμαστε καλή πορεία σε αυτό που κάνει και να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι
να μας γλυκαίνει με τα καλούδια του.
Boost it……!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου