Επιτρέπεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση, αφού γίνει αναφορά της πηγής με ενεργό link που θα παραπέμπει τον αναγνώστη στη συγκεκριμένη σελίδα.

Χόμπι…συλλέκτης αθλητικών εμφανίσεων.


Ναι είναι γεγονός. ‘Ενας από τους μεγαλύτερος συλλέκτες αθλητικών εμφανίσεων και κυρίως μπασκετικών εμφανίσεων στην Ελλάδα είναι Έλληνας, ζει στη Φωκίδα και συγκεκριμένα στο όμορφο και πάνω απ΄όλα γραφικό χωριό του Χρισσού. Ονομάζεται Αλέξανδρος Αφεντούλης

, έχει απίστευτη τρέλα με αυτό που κάνει και η αγάπη του γι αυτό το χόμπι, τον συγκαταλέγει στους κορυφαίους συλλέκτες αθλητικών εμφανίσεων στην Ελλάδα. Η συλλογή του φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του μπάσκετ, καθώς επίσης διατηρεί στη συλλογή του εμφανίσεις από το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Γεννημένος στα τέλη του 70 και ουσιαστικά μεγαλωμένος με τη χρυσή γενιά του μπάσκετ (τον Γιαννάκη και την παρέα του), από μικρό παιδί ασχολείται με τον αθλητισμό αλλά πάντα σε ερασιτεχνικό επίπεδο.


Ίσως το ότι δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον αθλητισμό λόγω των συγκυριών της εποχής, ήταν η αφορμή για την μετέπειτα στροφή μου σε αυτό που κάνω μέχρι σήμερα. Η πρώτη αθλητική εμφάνιση (φανέλα) που ήρθε στην κατοχή του ήταν μία της Γιουβέντους, δώρο μιας καλής φίλης που σπούδαζε στο Τορίνο. Φυσικά πάντα γνήσια όπως και όλες οι φανέλες που κατέχει. Σ΄ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως σχεδόν όλες οι εμφανίσεις που κατέχει ο Αλέξανδρος είναι φορεμένες σε αγώνες. Μάλιστα κάποιες από αυτές κατέχουν σημαντικούς τίτλους και έχουν πάρει μετάλλια όπως μερικές από την Εθνική και όχι μόνο. 


Στην αρχή το χόμπι ήταν αρκετά κοστοβόρο μιας και οι εμφανίσεις που συνέλεγα για ένα χρονικό διάστημα τις πλήρωνα από την τσέπη μου. Με το πέρας του χρόνου γνώρισα όμως ανθρώπους που αντιλαμβανόμενοι το πάθος μου γι αυτό το ιδιαίτερο χόμπι, με βοήθησαν στο να έρθουν στην κατοχή μου σημαντικά κομμάτια με βαριά ιστορία που κοσμούν τη συλλογή μου. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι για μένα είναι μια φανέλα του Άρη που μου έδωσε ο ίδιος ο Μάνθος Κατσούλης από τη δεκαετία του 80.


Η ιδιαιτερότητα το να κατέχεις μια φανέλα που την έχει φορέσει- ιδρώσει ένας παίκτης μεσ’ στον αγωνιστικό χώρο είναι μεγάλης σημασίας. Ειδικά αν αυτός ο παίχτης έχει γράψει σπουδαία ιστορία με το ήθος και την αγωνιστική συμπεριφορά του, τότε ο λόγος είναι μεγαλύτερος. Μερικά από τα σπουδαία κομμάτια που βρήκαμε στη συλλογή του Αλέξανδρου είναι από ομάδες όπως του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Άρη, του Πάοκ, του Ηρακλή, της Αεκ, της Εθνικής ακόμα και από το ιστορικό Παγκράτι.


Φανέλες από τη δεκαετία του μακρινού 60 μέχρι σήμερα. Φανέλες που τίμησαν όλοι εκείνοι που τις φόρεσαν και άλλοι που συνεχίζουν να τιμούν ακόμα. Φανέλες όπως του Κατσούλη, του Αλεξανδρή, του Διαμαντίδη, του Σπανούλη, του Ρίβερς και πολλών άλλων, που άλλοτε έδωσαν με την παρουσία τους χαρά και άλλοτε λύπη στους οπαδούς τους. Πέρα όμως από τη μπασκετική συλλογή του Αλέξανδρου, αξίζει να αναφερθούμε και στις ποδοσφαιρικές φορεμένες εμφανίσεις που κατέχει. Σημαντικής αξίας αλλά και δυσκολίας στο να περάσουν στα χέρια του ιστορικά κομμάτια είναι ενδεικτικά εκείνα όπως του Giovanni, του Karembeu, του Buffon αλλά και του Χαριστέα. Επίσης διατηρεί στην κατοχή του φανέλες από πολλά ιστορικά ερασιτεχνικά σωματεία του νομού Φωκίδας όπως του Φωκικού, του Αστέρα, του Ολυμπιακού Κίρρας, του Κρισσαίου και πολλών άλλων.



Για να αποκτήσεις μια φανέλα ιστορικής σημασίας στις μέρες μας θα πρέπει να διαθέτεις χρήμα, γνωριμίες αλλά και μπόλικη τύχη. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Ηλία, που ουσιαστικά ήταν εκείνος που μου άνοιξε το δρόμο γνωριμιών- επαφών σε αυτό το όμορφο ταξίδι. Μια σημαντική εμπειρία που έχω μέχρι στιγμής όσο ασχολούμαι με αυτό το χόμπι, είναι όταν με κάλεσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός σε μια διαφήμιση που θα έκανε. Στην ουσία πρωταγωνίστησαν μερικές από τις φανέλες της συλλογής μου και τιμητικά με έβαλαν σε ένα μικρό κομμάτι του κόνσεπτ.Φυσικά θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες αφού οι φανέλες του, αγγίζουν τον αριθμό των 1000 κομματιών και για κάθε μια από αυτές υπάρχει και μία ξεχωριστή ιστορία. Μεγάλος του προσωπικός στόχος, είναι η εύρεση μιας φανέλας του ανθρώπου που έκανε ένα ολόκληρο λαό να αγαπήσει την μπάλα με τα σπυριά, του Νίκου Γκάλη. Έως τότε να του ευχηθούμε καλή συνέχεια στο όμορφο ταξίδι της αναζήτησης αυτού του ιδιαίτερου χόμπι. 



Tips*



Η πιο παλιά αθλητική εμφάνιση στο μπάσκετ: Παγκράτι του 67 (Σισμανίδης) 


 




 

Η πιο παλιά αθλητική εμφάνιση στο ποδόσφαιρο: Λαμία τέλη του 60 (Κατσιφλώρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου